Siarka – poznaj jej źródła
Warto, bo jest ona niezbędna dla włosów. Siarka ma też ogromny wpływa na stan skóry i paznokci. Przed Wami najlepsze źródła tego pierwiastka w pożywieniu.
Najpierw jednak parę słów więcej na temat roli siarki w organizmie. Jest ona między innymi stosowana w leczeniu chorób skórnych. Mam tutaj na myśli chociażby trądzik i egzemy. Robi się to m.in. przy zastosowaniu kąpieli siarkowych. Jeśli chodzi o włosy, to nasz dzisiejszy bohater jest powiązany z aminokwasami, które stanowią ich podstawowy budulec.
Siarka ma też działanie przeciwzapalne (przyda się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów) i pomaga wątrobie. Pierwiastek ten ma zastosowanie również przy zwichnięciach. Czas odpowiedzieć na pytanie gdzie szukać siarki.
Co znajdziecie w tekście:
Kalafior
Przedstawiam go na pierwszym miejscu, bo wciąż trwa na niego sezon. No i dlatego, że go bardzo lubię. Na pewno – oprócz naszego bohatera – warto zwrócić uwagę na zawartość witaminy C. Kalafior to też pewna ilość kwasu foliowego. Co ciekawe przypisuje się mu właściwości, które mają pomóc w zapobieganiu raka prostaty.
Morele
Co prawda raczej już tylko miękkie (dla kogoś kto lubi twarde to dramat:) ), ale można jeszcze kupić. Mają w sobie siarkę, ale to ich niejedyna zaleta. Morele między innymi mają wspomagać regulowanie ciśnienia. W owocach tych znajdziecie również beta-karoten. Ten składnik jest ważny chociażby dla wzroku. Morele pomagają przywrócić równowagę kwasowo – zasadową.
Rzodkiewka
To niepozorne warzywo też jest dobrym źródłem siarki. To oczywiście nie wszystko co kryje w sobie. Rzodkiewkę warto umieścić w swoim jadłospisie, jeśli zależy Wam na przyspieszeniu metabolizmu. Wykazuje ona pewne działanie przeciwbakteryjne. Rzodkiewka wspomaga pracę układu pokarmowego i wątroby. I chociażby z tego powodu warto ją umieścić w diecie.
Awokado
Powinny się tutaj znaleźć truskawki, ale ono niestety się skończyły. Znaczy są, ale bardzo drogie. Awokado poza siarką posiada też inne „umiejętności”. Owoc ten jest polecany jako afrodyzjak. Jest też doskonałym „pożywieniem” dla naszego mózgu. Zawiera istotne z punktu widzenia organizmu kwasy tłuszczowe. Obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu. Na koniec warto też dodać, że awokado zwiększa przyswajalność beta-karotenu.